Is mijn computer veilig? 

Het laatste jaar is dit ongetwijfeld de meest gestelde vraag bij ons in de showroom. Terecht.

Dagelijks nieuwe cyberaanvallen

Dagelijks horen we in het nieuws dat ergens een bedrijf ernstig getroffen is door een cyber aanval. De oorzaak is eenvoudig: hackers hebben heel wat meer mogelijkheden om kwetsbaarheden in een computer te ontdekken.

Denkt u dat u voldoende beveiligd bent met een antivirusprogramma op uw computer? Dan kan ik u alvast nu eenvoudig stellen: neen, da’s niet voldoende. Waarom? 

Je kan een antivirusprogramma zien als een ‘koepel’ boven uw gebouw. Deze koepel moet u beschermen voor aanvallen van hackers door de cloud.  De uitdaging zit echter omgekeerd. Uw computer bestaat uit tientallen, honderden programma’s, ook apps genoemd. Het merendeel van die apps maakt ook een verbinding naar de cloud, door de ‘koepel’ heen. Het is langs dat gaatje dat hackers proberen binnen te dringen.   

Het is daarom niet zo belangrijk om een sterke ‘koepel’ te hebben, maar vooral, om de apps te versterken. Iedere fabrikant van zo’n app brengt daarom met de regelmaat van de klok een nieuwe versie uit van die app. Nieuwe versies van zo’n apps heet men ‘updates’, of ‘patches’. 

Geen antivirusprogramma gebruiken

Een computer die niet over de laatste patches beschikt is daarom automatisch niet meer genoeg beveiligd, aangezien hackers heel snel kunnen ontdekken of u over een versie beschikt die een veiligheidsprobleem (zeg maar lek) bevat. Alleen daardoor wordt geschat dat 70 % van alle computers in België in min of meerdere mate gehacked zijn. Ze zijn niét up to date.  

Maar het is nog straffer! Aangezien antivirusprogramma’s zich als een koepel over uw systeem legt, moet het zich ook verankeren. Daarom houdt enig antivirusprogramma bepaalde patches tegen, en moet je wachten tot het antivirusprogramma zichzelf heeft geupdated, vooraleer je computer wordt toegelaten om de nieuwste versies van de app te installeren. In de praktijk kom je daardoor al makkelijk enkele maanden te laat met je updates. Het is juist daarom dat je beter géén antivirusprogramma gebruikt. Omdat het juist het omgekeerde effect creëert van veiligheid.   

Sommigen onder jullie zeggen dan: Windows doet toch die updates?  Ja, Microsoft zorgt al dat een aantal absoluut noodzakelijke updates toch op de computer worden geïnstalleerd. Maar zeker niet allemaal. Waarom? Omdat dit apart beheer vergt. En dat is niet de taak van Microsoft.  

Andere mensen denken dat ze met een Apple computer veel beter af zijn. Zij zouden immers perfect veilig zijn. Wel, Apple zorgt ook wel voor de updates, maar automatisch gebeurt dat niet. Trouwens, hoeveel updates heb je zelfs op je iPhone al gekregen dit jaar? Minstens iedere maand één. Nagenoeg de enige oorzaak van de updates: beveiliging. 

Altijd veilig met PCS

Denk daarom niet meer dat u er nog van onder uit kan. We moeten ons allen beter beveiligen. Daarom hebben we onze servicepakketten ‘veiligheid’ ontwikkeld. Dagelijks wordt uw computer (of smartphone) gescand op honderden elementen, om zeker te zijn dat deze met de laatste versie op uw computer staan. Indien niet, worden deze automatisch geïnstalleerd. Desnoods wordt eens gevraagd om uw computer te heropstarten, maar in de meeste gevallen heeft u daar totaal geen last van. Alleen, u weet zeker dat u op de meest veilig mogelijke manier kunt werken. 

Is dat het enige? Neen. Vraag ook naar onze tips omtrent veiligheid. Een klein beetje gezond verstand en alertheid kan ook helpen. Maar dat is niet voldoende. De combinatie van uw gezond verstand en een professioneel opgezet patch beheer doet de deur goed dicht! 

Be safe! 
Peter Demuynck, algemeen directeur van PCS



Home