BOEKHOUDING

DAGELIJKSE VERRICHTINGEN

Gebruik van invoermodellen

Komen bepaalde boekingen vaak terug? Wordt er vaak getwijfeld of tijd verloren met het zoeken van de juiste takscode? Stel de veelgebruikte boekingen in bij de invoermodellen en deze worden automatisch voorgesteld als u een boeking wilt maken met de bepaalde invoermodellen.

Input aankoopfacturen

Door het gebruik van invoermodellen, wordt de input van aankoopfacturen vereenvoudigd. Bij het opstellen van de juiste invoermodellen zoals rekeningen die standaard bij de bepaalde aankoopfacturen worden gebruikt, berekeningen van de BTW, ... worden deze zaken automatisch voorgesteld als er een boeking wordt gemaakt. Bij het gebruik hiervan is de kans op foute takscodes die gebruikt worden e.d.

PERIODIEKE VERRICHTINGEN

Afdrukken Balans/Resultatenrekening

Bij het afdrukken van de Balans/Resultatenrekening wordt standaard een detail getoond van de rekeningen. Ook het tussentijds saldi wordt hierbij afgedrukt. Indien dit voor u niet nodig is om het tussentijds saldi af te drukken, wordt het vinkje 'Int. Beheersaldi' uitgeschakeld. Dit geldt ook als er geen detail van de rekeningen nodig is, als enkel de resultatenrekeningen of balansen moeten worden opgevraagd,... Heeft u enkel de detail van de rekeningen nodig waarvan het saldo openstaat? Bekijk het tweede filmpje hieronder.

Vervaldagbalans

Hoe haalt u een gestructureerde vervaldagbalans uit Sage100?

BTW-aangifte

Hoe haal ik de BTW-aangifte uit Sage100?

IC-listing

Hoe haal ik de IC-listing uit Sage100?

JAARLIJKSE VERRICHTINGEN

Afsluiting boekjaar

Vooraleer het boekjaar kan worden afgesloten moet er een fiscale backup gemaakt worden van het boekjaar. Indien er gedurende het volledige jaar nog geen periodes (vb. januari) werden afgesloten, zullen deze eerst moeten afgesloten worden vooraleer het volledige boekjaar kan worden afgesloten. Zolang het boekjaar niet werd gearchiveerd, kan deze nog steeds worden geraadpleegd.

Nieuw boekjaar

In Sage100 kunnen tot 5 boekjaren geopend worden zonder dat deze moeten gearchiveerd worden. Aan de hand van de Sage100-Assistent wordt het aanmaken van een nieuw boekjaar een fluitje van een cent.

TIPS & TRICKS

  • Zoeken op referentie
  • Zoeken op bedrag
  • Boeken op gestructureerde mededeling
  • Gebruik van invoermodellen
  • Vervaldagbalans

Zoeken op referentie

Om bepaalde boekingen op te zoeken om te kunnen afpunten of om de boekingen te kunnen dubbelchecken, kan er op verschillende manieren worden gezocht naar de bepaalde boeking van een factuur of dergelijke. Het zoeken op de referentie van een bepaalde boeking, kan de efficiëntie van het opzoekwerk verhogen. 

Gedeeltelijk omzetten van een lijn 

Hoe zet ik een lijn op een verkoopdocument, met meerdere hoeveelheden, gedeeltelijk om? Stel ik heb een bestelling van 12 stuks van een artikel, en zal de eerste 6 stuks al in voorbereiding zetten van de levering zodat deze uit het magazijn kunnen worden gehaald (Vb. als er niet genoeg stock is van een bepaald artikel). In Sage100 kan worden bepaald hoeveel er al in voorbereiding zal worden gezet. De backorder zal blijven staan tussen de bestelbonnen tot deze ook worden omgezet.

Gedeeltelijk omzetten van een lijn

Zoeken op bedrag

Zoeken op bedrag kan zeer handig zijn als er niet geweten is op welke algemene rekening er werd geboekt.

Boeken op gestructureerde mededeling